AbdijTalks ZA 31 Jul

Hoe maak je ruimte voor somberheid, angst en kwetsbaarheid in jouw leven?

Guusje (28) en broeder Hans ontdekken dat Instagram en het kloosterleven meer op elkaar lijken dan ze dachten, want ook als broeder moet je soms aan het perfecte plaatje voldoen. Broeder Hans: “Ik voelde: als je in het klooster zit moet je altijd vredig en gelukkig zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo.”

In de laatste aflevering hebben we het over de rafelrandjes van het leven. Soms lijkt het leven heel goed te gaan, maar voel je je toch somber, angstig en moedeloos. Wat doe je dan? Hoe gaat je omgeving daarmee om? En mag je er wel zijn met die gevoelens?

In de podcast AbdijTalks gaan de broeders van de Abdij van Berne in gesprek met jongeren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Het leven van millennials bestaat uit eindeloze keuzes en veranderingen, terwijl het kloosterleven op het eerste gezicht een leven van stabiliteit en regelmaat is. Maar zijn deze werelden écht zo verschillend? Wat hebben ze elkaar te vertellen?

Verwachtingen

Guusje vertelt over de moeilijke momenten in haar leven. “Momenten waarop je je afvraagt: ‘Is dit het? Wat ben ik aan het doen?’. De laatste tijd vroeg mijn werk veel van me. Het was coronatijd, voor mijn gevoel zat ik alleen nog maar thuis te werken. Ik vroeg me wel af of ik gelukkig was. Is dit de zin van mijn leven?”

Broeder Hans herkent dit. “Ik had het gevoel dat ik aan veel dingen moest voldoen. Dingen waar ik in mijn beleving niet aan kón voldoen. Dan kom je in een negatieve spiraal. Ik twijfelde aan mijzelf.”

Mogen deze gevoelens er ook zijn? Ontdek het in de laatste aflevering van AbdijTalks.

Redactie & Productie: Jasmijn Olk
Presentatie: Liesbeth Jansen
Montage: Jonatan Bartling
Muziek: Vita Wilmering

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door fonds Kerk&Wereld.

Reflectievragen

1. Zijn er momenten in jouw leven geweest waar je het gevoel had dat je aan een bepaalde standaard of een ‘perfect plaatje’ moest voldoen? Hoe voelde dat?
2. Noem een positieve ervaring van een moment dat je een angst of twijfel deelde met een vriend, familielid of iemand anders in je leven. Hoe voelde het om je gevoel te kunnen delen?
3. Wat helpt jou op momenten dat het minder goed met je gaat? Noem drie dingen.
4. Welke talenten heb jij?  

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

AbdijTalks
Gaan geloof en wetenschap samen? Over twijfel, vertrouwen en kantelpunten in het leven
Lees verder ZA 24 Jul
AbdijTalks
Verandering, rouw en (on)eindige relaties
Lees verder ZA 17 Jul
AbdijTalks
Keuzes maken, loslaten en tijd voor rust in je leven
Lees verder ZA 10 Jul
AbdijTalks
Je pad ontdekken, keuzestress, YOLO en kan saai werk ook zinvol zijn?
Lees verder ZA 03 Jul
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief