AbdijTalks DO 01 Jul

Zijn de wijze lessen uit het klooster vandaag de dag nog relevant?

Hoe weet je wat je wilt in het leven? Wat helpt jou in het maken van keuzes? Hoe ga je om met verandering? In de podcast AbdijTalks gaan we op zoek naar een nieuw perspectief op herkenbare thema’s. We hebben het over de rafelrandjes van het leven. Iedereen krijgt te maken met verlies, angst en twijfel. Mogen die gevoelens er ook zijn?

Het leven van millennials bestaat uit eindeloze keuzes en veranderingen, terwijl het kloosterleven op het eerste gezicht een leven van stabiliteit en regelmaat is. Maar zijn deze werelden écht zo verschillend? Wat hebben ze elkaar te vertellen?

Dezelfde twijfels

In de podcast AbdijTalks verbindt gespreksleider Liesbeth Jansen elke aflevering een jongere en een broeder van de Abdij van Berne. Er ontstaan verrassende gesprekken. “Er zaten steeds nieuwe mensen voor de microfoon, die elkaar nog nooit hebben ontmoet, die hele andere levens leiden,” vertelt Jansen, zelf theoloog en programmamaker. “En opeens blijken ze heel veel overeenkomstig te hebben. Dat ze met dezelfde twijfels, vragen en verlangens rondlopen. Dat heeft mij echt verrast.”

Stilte van je hart

De broeders openen de deuren van hun Abdij en delen hun eigen ervaringen en inzichten. Zodra je de Abdij van Berne binnenkomt voel je het: hier treed je een andere wereld binnen. Waarom vinden de broeders het belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan? We vroegen het broeder Frank. Hij vertelt: “Jonge mensen zijn, net als wij vroeger, zoekende. Iedereen is uiteindelijk zoekende in zijn leven. Het is voor ons een uitnodiging om mensen te helpen bij die zoektocht. Vaak heeft het te maken met het durven kijken in de stilte van je eigen hart, om rust en bezinning op te zoeken en op die manier ruimte te creëren om met de dingen van het hart bezig te zijn.”

Open in gesprek

Hoe kijken de jongeren zelf terug op de gesprekken? “Ik vond het een hele mooie ervaring,” vertelt Guusje (28). Samen met broeder Hans ontdekte zij de overeenkomsten tussen het kloosterleven en Instagram. Ook als kloosterling moet je soms aan het perfecte plaatje voldoen. “Tijdens de opname kon ik heel open in gesprek gaan met iemand die ik normaal niet zou spreken. En om dan te merken dat je eigenlijk ook allebei mens bent en met dezelfde vragen te maken krijgt in je leven. Dat is gewoon fijn. Dat verbindt.”

Wil je ontdekken of de wijze lessen uit het klooster ook vandaag de dag nog relevant zijn? Luister nu de podcast AbdijTalks! Er verschijnen in totaal vijf afleveringen.


Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

AbdijTalks
Keuzes maken, loslaten en tijd voor rust in je leven
Lees verder ZA 10 Jul
AbdijTalks
Je pad ontdekken, keuzestress, YOLO en kan saai werk ook zinvol zijn?
Lees verder ZA 03 Jul
AbdijTalks
Trailer: Achter de muren van de Abdij van Berne
Lees verder MA 28 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
  • © 2021 Abdij van Berne